ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Κ.Π ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ EUROFERRY OLYMPIA

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε για μια ακόμη φορά μάρτυρες ενός εφοπλιστικού εγκλήματος. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο «EUROFERRY OLYMPIA» της γνωστής εταιρίας GRIMALDI δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που δεκάδες συνδικάτα καταγγέλλουν καθημερινά, ότι  η ασφάλεια στη θάλασσα γίνεται θυσία στον βωμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών, με το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις να τροφοδοτεί όλο και περισσότερο την εφοπλιστική ασυδοσία.

Το νέο περιστατικό αποτελεί «καρμπόν» με τη φωτιά στις 28/12/2014 στο πλοίο «ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ», με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται ένα έγκλημα με θύματα 100ντάδες συναδέλφους μας οδηγούς και ναυτεργάτες, στο βωμό των κερδών ενός μεγάλου ναυτιλιακού ομίλου. 

Μάλιστα τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες και καταγγέλλουν οδηγοί και σωματεία είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δύο μέρες πριν τον απόπλου του πλοίου για το «μοιραίο» δρομολόγιο, και συγκεκριμένα στις 16 Φλεβάρη, έγινε εκτεταμένη επιθεώρηση στο πλοίο από τις λιμενικές αρχές, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι στο πλοίο το σύστημα πυρασφάλειας ήταν ελλιπές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις παρατηρήσεις. Εντοπίστηκαν ακόμα προβλήματα στις εγκαταστάσεις υγιεινής, στον εξαερισμό, ακόμα και στο φαγητό ότι ήταν βρώμικο. Ωστόσο το πλοίο απέπλευσε κανονικά. 

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα αν συνυπολογιστεί ότι και πριν από έναν χρόνο ακριβώς, και συγκεκριμένα στις 19/2/2021, από αντίστοιχη επιθεώρηση είχε και τότε εντοπιστεί σοβαρό πρόβλημα στην πυρασφάλεια του πλοίου. Την ίδια στιγμή δεκάδες οδηγοί μεγάλων μεταφορικών εταιριών καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν γεμάτο κοριούς και στις καμπίνες δεν τηρούνταν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας από την πανδημία με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέγουν να κοιμούνται μέσα στα φορτηγά.  

Άρα δεν είναι η «κακιά στιγμή» ή ένα «τυχαίο περιστατικό» όπως επικαλούνται με μια φωνή οι εφοπλιστές και άλλοι παρατρεχάμενοί τους, όπως ναυτιλιακοί πράκτορες σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα. Το νέο εφοπλιστικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας των εφοπλιστών και της εργοδοσίας που με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων επιδιώκουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, χωρίς μέτρα υγιεινής και προστασίας, με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, με μείωση οργανικών θέσεων στα πλοία θυσιάζοντας ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στον βωμό της κερδοφορίας τους.

Μάλιστα, στα επιβατηγά και RO/RO πλοία, που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ λιμένων Ελλάδας – Ιταλίας, ανεξάρτητα από τη σημαία (ελληνική, ιταλική, Μάλτας), οι οργανικές συνθέσεις τους δεν καθορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των εφοπλιστών.

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοί μας ναυτεργάτες και οδηγοί μεταφορικών εταιριών πληρώνουμε ακόμη μια φορά την έλλειψη μέτρων και τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. «Σαπάκια» ταξιδεύουν καθημερινά στις θάλασσες, με κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας και την ίδια στιγμή ακριβοπληρώνουμε τα εισιτήρια, πληρώνουμε με την ίδια μας τη ζωή.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαλευκάνουν άμεσα τα αίτια του νέου εφοπλιστικού εγκλήματος και να μην κουκουλωθούν οι ευθύνες. Να συνεχιστεί και να  ολοκληρωθεί η επιχείρηση για την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων και να δοθεί άμεσα κάθε βοήθεια στους διασωθέντες. 

Δεν γίνεται εν έτη 2022 και ενώ υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες, η τεχνολογία κάνει άλματα και μπορεί να φτιάχνει υπερσύγχρονα πλοία, να καταδικάζονται ναυτεργάτες, οδηγοί και επιβάτες να ταξιδεύουν με όρους προηγούμενων αιώνων και να κοιμούνται σαν τα «ποντίκια» στα γκαράζ και τους διαδρόμους των πλοίων λόγο έλλειψης κανόνων υγιεινής και «εκπτώσεων» των εφοπλιστών σε άλλες παροχές ασφάλειας για να βγάζουν το μέγιστο κέρδος. 

Τους το λέμε καθαρά! Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε σκλάβοι για τα δικά τους συμφέροντα. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Το δίκιο είναι με το μέρος μας!

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους ναυτεργάτες, τους οδηγούς των μεταφορικών εταιριών, σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να δυναμώσει η συλλογική και οργανωμένη πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τους καλούμε όλους να έρθουν σε επικοινωνία με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τα συνδικάτα που καθημερινά δίνουν μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και δεν κάνουν πλάτες στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και ναυτιλιακούς πράκτορες της περιοχής μας. 

Όλες και όλοι δίνουμε μαχητική απάντηση με το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 11:30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν