ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη της πόλης μας θρηνεί ένα ακόμα συνάδελφο. Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που έγινε σε εργοστάσιο Φερετροποιείας στη Β.Ι.ΠΕ  Πατρών στις αρχές του χρόνου και που αυτές τις μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει όλα αυτά που το ΕΚΠ καταγγέλλει και ορισμένοι σιωπούν. Τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, το γεγονός ότι οι εργοδότες έχουν πάρει αέρα στα πανιά τους από τους νόμους και της τροπολογίες της κυβέρνησης που τους παρέχει όλα εκείνα τα εργαλεία για να μπορούν να παρανομούν βάζοντας στη ζυγαριά κόστους – οφέλους  τη ζωή μας  και να μην φοβούνται ότι θα ελεγχθούν  και θα τιμωρηθούν. 

Το Ε.Κ.Π από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το νέο εργοδοτικό έγκλημα απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο συνάδελφος έχασε την ζωή του, αν ήταν ασφαλισμένος και αν στην συγκεκριμένη επιχείρηση τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας. Όμως προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά..

  • Γιατί το συγκεκριμένο θανατηφόρο ατύχημα αποσιωπήθηκε όλο αυτό το διάστημα και βγήκε στην επιφάνεια σιγά – σιγά μετά την φωτιά που ξέσπασε στη συγκεκριμένη επιχείρηση πριν λίγες μέρες;
  • Πως συνδέεται η φωτιά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και η ολοσχερής καταστροφή του με το θάνατο του συναδέλφου μας; 

Για το παραπάνω έγκλημα την αποκλειστική ευθύνη φέρει το κράτος και η κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η στήριξη των επιχειρηματιών θυσιάζοντας ακόμη και τις ζωές μας αφού σφυρά αδιάφορα απέναντι στα αιτήματα και τις καταγγελίες του ΕΚΠ και των σωματείων για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. 

Καλούμε εδώ και τώρα όλες τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την Επιθεώρηση Εργασίας, τον ΕΦΚΑ και την πυροσβεστική να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη διαλεύκανση του εργοδοτικού εγκλήματος και όχι την συγκάλυψή του. Την ίδια στιγμή απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι αν είναι ασφαλισμένοι οι  εργάτες Έλληνες και ξένοι στην περιοχή μας και αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Φτάνει πια να θρηνούμε κάθε τρεις και λίγο ένα συνάδελφο. 

Την ίδια στιγμή το νέο θανατηφόρο ατύχημα φέρνει στο φώς την απάνθρωπη πολιτική αυτής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που με συμφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο,  όπως αυτή του Έλληνα υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκη, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές φέρνουν στην Ελλάδα χιλιάδες φτηνά εργατικά χέρια προς όφελος των επιχειρήσεων, των εργοδοτών και τσιφλικάδων, και  τους στοιβάζουν σε τρώγλες, δίνοντάς τους ψίχουλα και χωρίς να τους ενδιαφέρει καν η ζωή τους. 

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας είναι γνωστό ότι διαμένουν χιλιάδες εργάτες γης ή και άλλοι που εργάζονται ανασφάλιστοι σε βιομηχανίες της περιοχής που προέρχονται από το Πακιστάν, από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και άλλες χώρες, χωρίς χαρτιά, καμία ασφάλιση, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και που αντιμετωπίζονται από το κράτος και τους επιχειρηματίες στην περιοχή μας σαν σύγχρονοι σκλάβοι που η εκμετάλλευσή τους  θα τους βοηθήσει να αυγατίσουν και άλλο τα κέρδη τους. 

Το ΕΚΠ μαζί με το ΕΚ Αμαλιάδας ήδη παρεμβαίνει για τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης στην ευρύτερη περιοχή και το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες τόσο για την ανασφάλιστη εργασία όσο και τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας γιατί η εργατική τάξη δεν αντέχει άλλο αίμα συναδέλφων στο βωμό του κέρδους και δεν αντέχει την απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών συναδέλφων μας από τους εργοδότες και το κράτος πληρώνοντας με την ίδια την ζωή τους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν