Γέμισε με εργατικές – λαϊκές μελωδίες η πόλη στη μεγάλη συναυλία για την 1η Μάη

Μάγεψαν το κοινό οι Μ. Φαραντούρη και Φ. Βελεσιώτου

Μεγάλη συναυλία διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο και τα Συνταξιουχικά Σωματέια ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και ΟΑΕΕ, αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά και στους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ο χώρος πλημμύρισε από χιλιάδες εργατικού και λαϊκού κόσμου και νεολαίας που «ταξίδεψαν» με τα τραγούδια και τις μελωδίες από τις μεγάλες ερμηνεύτριες Μαρία Φαραντούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου.

Τα κεντρικά συνθήματα των συνδικαλιστικών φορέων «Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά» και «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ακούστηκαν πολύ δυνατά, πέρα και από τα όρια της πόλης. Παράλληλα, τραγουδήθηκαν γνωστά τραγούδια που συνόδευαν και συνοδεύουν την πάλη των εργαζομένων καθημερινά, σε κάθε παλαιότερο αλλά και σημερινό αγώνα τους. Τραγουδήθηκε η «άνοιξη» των πιο μαζικών, των πιο ελπιδοφόρων αγώνων του μέλλοντος.

Πολλά και ατελείωτα τα χειροκροτήματα ενθουσιασμού, όπως όταν ακούστηκε «τα καλοκαίρια μας μικρά κι’ ατέλειωτοι χειμώνες», όπως και σε άλλες ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας, όπως στο άκουσμα της «Συγκέντρωσης της ΕΦΕΕ» και μια σειρά άλλα τραγούδια, με το κοινό να μην σταματά να συμμετέχει. «Αβάσταχτο το δειλινό και τα βουνά κλαμένα» τραγουδήθηκε δυνατά στο τραγούδι «Της ξενιτιάς», όπως και τα «Παραπονεμένα λόγια», με τον ενθουσιασμό να γίνεται όλο και μεγαλύτερος όσο περνούσε η ώρα και μέχρι το τελευταίο τραγούδι, όπου κανένας δεν ήθελε να τελειώσει η μεγάλη συναυλία.

Δόθηκε επιπλέον «σάλπισμα» και μέσα από τους χαιρετισμούς της Χριστίνας Παναγογιαννοπούλου, μέλους τους ΔΣ του ΕΚΠ και πρόεδρο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και στις Υπηρεσίες, καθώς και του Αντώνη Ταβουλάρη, προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, για συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων, του λαού για την κατάκτηση των αναγκών τους στο σήμερα.

Η Χ. Παναγογιαννοπούλου, συγκεκριμένα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται για μια απλή εθιμοτυπική αναφορά στην Πρωτομαγιά, αλλά για μια εκδήλωση «τιμής και μνήμης των χιλιάδων εργατών που θυσιάστηκαν στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για μια καλύτερη ζωή» και «μεγάλης υπόσχεσης πως και εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες δεν ξεχνάμε τη θυσία χιλιάδων συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η λύση απέναντι σε όλα αυτά που βιώνει ο λαός βρίσκεται στην «οργανωμένη δράση, μακριά και πέρα από τον καπιταλιστικό μονόδρομο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της» και πως οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου είναι αυτοί που σε κάθε χρονική περίοδο «έφεραν σε δύσκολη θέση τους εκμεταλλευτές, που αμφισβήτησαν την κυριαρχία και την εξουσία τους. Αυτό φοβούνται οι εκμεταλλευτές του πλούτου μας σε όλον τον κόσμο! Ο φόβος τους να γίνει υπόσχεσή μας! Νόμος είναι το δίκιο μας! Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη! Ζήτω η Εργατική – Κόκκινη Πρωτομαγιά!».

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν