Από την δυναμική κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας σήμερα

Να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς!

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας πραγματοποίησε σήμερα  δυναμική κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να απαιτήσει άμεσα μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων και της ζωής τους σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Στην πρόσοψη του κτιρίου αναρτήθηκε πανό με σύνθημα “Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη τους”!

Ειδικότερα μέλη της Διοίκησης του Ε.Κ. από κοινού με συνδικαλιστές και άλλων συνδικάτων αλλά και εργαζόμενους, ξεκαθάρισαν  πως δεν θα ανεχτούν  σχεδόν κάθε μέρα να θρηνούμε έναν συνάδερφό μας από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ή να τραυματίζεται στη «μάχη» για το μεροκάματο, όπως συμβαίνει όλο το τελευταίο διάστημα με 15 νεκρούς εργάτες μόνο στις οικοδομές  απ’ την αρχή του χρόνου. Ξέχωρα από τους εκατοντάδες νεκρούς που μετράμε  ετησίως  από επαγγελματικές ασθένειες   εξαιτίας της  αυθαιρεσίας των μεγαλοεργοδοτών και  του αστικού κράτους. Επισημάνθηκε πως εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, των εξαντλητικών  ωραρίων, των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας και των ελλιπών ελέγχων στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν και πώς θα γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους. 

Από πλευράς Ε. Κ. απαιτήθηκε  η σύσταση λειτουργίας αρμόδιας επιτροπής μεικτών ελέγχων στους χώρους δουλειάς με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπηρεσιών και των εκπροσώπων των εργαζομένων καθώς επίσης και μεγαλύτεροι και διεξοδικότεροι έλεγχοι, ώστε όχι μόνο οι εργοδότες να καταβάλλουν κανονικά το δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους αλλά και  να μην τολμήσουν να ζητήσουν να το επιστρέψουν πίσω όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, με εκβιαστικό τρόπο. Κάτω και από την πίεση του Ε.Κ. η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος ελέγχου δεσμεύτηκε πως θα προβεί η υπηρεσία στις αντίστοιχες ενέργειες. 

Ειδική αναφορά  έγινε σε περιπτώσεις  που αφορούν την Πάτρα, ενώ ξεχωριστά καταγγέλθηκε περίπτωση επιχείρησης στη νότια Πάτρα όπου την ημέρα της απεργίας στις 17 Απρίλη κλήθηκε από το Ε.Κ. η Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει και να κάνει έλεγχο και αντί αυτού με αστείες δικαιολογίες το απέφυγε.

Την ίδια ώρα το Ε.Κ. καταδίκασε την εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων που διαδοχικά εφάρμοσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρετώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ καταστρατηγώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, τσακίζοντας τις ζωές των εργατών για να διασφαλίσει  όσο το δυνατό περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στον χώρο παρευρέθηκε και η αγωνιστική Δημοτική Αρχή Πάτρας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο, Μιχάλη Αναστασίου, δηλώνοντας την υποστήριξή της. 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας μπροστά στη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς απευθύνει  κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους νέους και τις  νέες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και συνολικά τον λαό  της Πάτρας για να  στείλουμε όλοι μαζί  ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα διεκδίκησης όσων μας αξίζουν, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας σε συνέχεια των προηγούμενων μαζικών κινητοποιήσεων στις 28 Φλεβάρη και 17 Απρίλη. 

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί!

ΟΛΟΙ  στην απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 10:30πμ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας!

Καλούμε  όποιον συνάδελφο δεν του καταβληθεί το δώρο Πάσχα να απευθυνθεί στα εξής τηλέφωνα: 6980303333,6937896770.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν