Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί!

Όλες και όλοι στην Απεργία την 1η Μάη, 10:30πμ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Σήμερα, 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών που υπηρετούν αυτή την πολιτική.

Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

Την ίδια στιγμή που φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουν τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Και ενώ η ανησυχία για γενίκευση του πολέμου στη γειτονιά μας δυναμώνει, στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας. 

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που πολέμησαν και υπονόμευσαν αυτές τις απεργίες, έστειλαν μήνυμα ελπίδας δυναμώνοντας το σύνθημα «τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας»!

Συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά!

Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας, το δικό μας όπλο απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις! Με αισιοδοξία γιορτάζουμε την 1η Μάη, τη δική μας μεγάλη μέρα!

Συμμετέχουμε μαζικά την Παρασκευή 26 Απρίλη και ώρα 8:00μμ στα Ψηλαλώνια, στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Φωτεινή Βελεσιώτου, που διοργανώνει το ΕΚ Πάτρας μαζί με τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και ΟΑΕΕ.

Πραγματοποιούμε την Κυριακή 28 Απρίλη από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας μεγάλη περιοδεία και συζήτηση με έλληνες και μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας και της Δυτικής Αχαΐας, στα φραουλοχώραφα της οργής όπου χιλιάδες εργάτες αδέρφια μας δουλεύουν ήλιο με ήλιο με μισθούς πείνας και ζώντας μέσα σε νάιλον για να θησαυρίζουν μια χούφτα επιχειρηματίες με την ανοχή κυβέρνησης και πρεσβειών.  

Προχωράμε τη Δευτέρα 29 Απρίλη και ώρα 9:00πμ σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας  (Ν. Ε. Ο. Πατρών 12) απαιτώντας άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, άμεση ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μην θρηνούμε σχεδόν κάθε μέρα και ένα νεκρό συνάδελφό μας όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα. Απαιτούμε ένταση των ελέγχων ώστε οι εργοδότες να καταβάλλουν κανονικά το δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους και να μην απαιτούν με απειλές  να το επιστρέψουν οι εργαζόμενοι όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε την Τρίτη 30 Απρίλη και ώρα 8:00μμ στην εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων για την Πρωτομαγιά που θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι  ηρωικοί  οικοδόμοι».

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ! Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.

  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία. Ένταση των ελέγχων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δε θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

ΟΛΟΙ στην απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 10:30πμ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν