ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Το εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καταγγέλλει τον βαρύτατο τραυματισμό συναδέλφου που συνέβη  την Τετάρτη 17 Απριλίου στο σούπερ μάρκετ  «Ανδρικόπουλος» στην Τριών Ναύαρχων στην Πάτρα.

Αποτελεί άλλη μια απόδειξη των επιπτώσεων της εντατικοποίησης της εργασίας, των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των ελλιπέστατων ελέγχων, που έχουν δώσει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να μην τηρούν το παραμικρό μέτρο ασφάλειας αφού αντιμετωπίζουν με όρους «κόστους – οφέλους» την ασφάλεια, ακόμη και τη ζωή των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις και το κράτος ξέρουν μόνο να υπολογίζουν το «κόστος» των μέτρων ασφαλείας σε συνάρτηση με τις χαμένες εργατοώρες σε περίπτωση ατυχήματος, τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και το κόστος της περίθαλψης ή της αποζημίωσης. Αυτός ο…αλγόριθμος καθορίζει τελικά με πόση (αν)ασφάλεια θα δουλεύει ο εργαζόμενος! Τα αιτήματα με τα οποία βγήκαμε μπροστά στην απεργία στις 17 Απρίλη, αποδείχτηκε την ίδια κιόλας μέρα στην πράξη πόσο επιτακτικά  είναι.

Το εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας βρέθηκε έγκαιρα, μαζί με το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, στο κατάστημα όπου έγινε το ατύχημα απαιτώντας από την Επιθεώρηση Εργασίας να έρθει άμεσα στον χώρο και να διερευνήσει τις αιτίες του ατυχήματος.

Η συγκεκριμένη εργοδοσία του σούπερ μάρκετ  «Ανδρικόπουλος» είναι αυτή για την οποία έχουν γίνει κατ’ επανάληψη καταγγελίες για τις εργασιακές σχέσεις που επιβάλλει. Είναι αυτή :

  • Που θεωρούσε κόστος να δίνει διάλειμμα στους εργαζόμενους,
  • Που τους αναγκάζει να στέκουν όρθιοι στα ταμεία και όχι να κάθονται σε σκαμπό για να δείχνουν πάντα διαθέσιμοι και ευέλικτοι,
  • Που αναγκάζει τους ταμίες να πληρώνουν παράνομα, αδιευκρίνιστα ελλείμματα,
  • Που δίνει άδειες με το σταγονόμετρο,
  • Που οι εργαζόμενοί της δέχονται εν ώρα εργασίας απαράδεκτες και προσβλητικές συμπεριφορές.

Υπεύθυνοι και για αυτόν τον τραυματισμό πέρα από την εργοδοσία είναι και αυτοί που νομοθετούν για λογαριασμό της, η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθώς και όλες οι προηγούμενες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα  εργοδοτικής ασυδοσίας, μη τήρησης κανόνων ασφαλείας και προστασίας της υγείας και της ζωής τους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους.

Τώρα να επέμβει η επιθεώρηση εργασίας και να κάνει εντατικούς ελέγχους σε κάθε χώρο δουλείας.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ  ΘΥΣΙΕΣ  ΓΙΑ   ΤΑ  ΚΕΡΔΗ  ΤΟΥΣ !

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν