Τιμάμε το Πολυτεχνείο δυναμώνοντας τον αγώνα!

Είμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό!

        Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.   Οι προσπάθειες να περάσουν στη λήθη τα ιστορικά συμπεράσματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα σύγχρονα μηνύματα που μας διδάσκει, θα πέσουν στο κενό!

Γιατί ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει:

….. με το σύνθημα “Εξω η ΗΠΑ – Εξω το ΝΑΤΟ” την ανάγκη να δυναμώνουμε την πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε «ορμητήρια πολέμου».

… με το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, των σπουδών μας.

Γι’ αυτό, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας πραγματοποίησε σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων με στόχο να οργανωθεί με όλους τους τρόπους, σε όλους τους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, η δράση για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή.

Ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός, τα fake news και τα ψέματα του συστήματος ενάντια στην αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού δε θα περάσουν!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς.

Τις επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής, τις βιώνει και ο ισραηλινός λαός, που και αυτός υποφέρει από το ίδιο κράτος του Ισραήλ, που σέρνεται συνεχώς  σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές γειτονικών λαών.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για τη στήριξη της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ. Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει όχι μόνο η πολιτική και διπλωματική στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ αλλά και η στρατιωτική, με αποστολή φρεγατών πχ τα «Ψαρά», με αξιοποίηση όλων των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα και άλλων υποδομών, όπως τη στρατιωτική βάση της Ελευσίνας. Ταυτόχρονα μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το λαό!

Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» συνεχίζει να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στην βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.

Μας γεμίζουν αισιοδοξία οι μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου!

Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές  που αγωνίστηκαν για τρείς μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, την φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, τις εξορίες,  στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τη στιγμή που η ακρίβεια αυξάνεται μέχρι και 19% τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι! Την ίδια στιγμή πληρώνουμε 7,4 δις για τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ!

Κανένας εργαζόμενος και νέος να μη συμβιβαστεί με αυτή τη ζωή! Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, των σπουδών μας!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές να υψώσουν το ανάστημα τους σε αυτή την πολιτική πού όπως τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος και να παλέψουμε μαζί:

  • Για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ενώσεις των  ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών,  το τσάκισμα του εθνικισμού- φασισμού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά του.
  • Για ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμιση της και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλεία με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Για την ενίσχυση και την μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος  μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές  διαδικασίες.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια:

Να συμμετάσχουν μαζικά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 5:30μμ έξω από το ΕΚΠ.

Να αναδείξουν σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, τα ιστορικά συμπεράσματα αλλά και το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου! Με εκδηλώσεις, περιοδείες παρεμβάσεις, γενικές συνελεύσεις φτάνουμε σε όλους τους συναδέλφους, τους συμφοιτητές, τους συμμαθητές!

Να καταθέσουν στεφάνια τα εργατικά σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι, την Παρασκεύη 17 Νοέμβρη 10:30 το πρωί στο Παράρτημα και στην Παλιά Ασφάλεια.

Δυναμώνουμε τον αγώνα με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναυλίες με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Τιμάμε το Πολυτεχνείο δυναμώνοντας τον αγώνα! Παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν