1η Μάη 2023 – Χιλιάδες τίμησαν τους νεκρούς και τους αγώνες της εργατικής τάξης με υπόσχεση για τη δικαίωσή τους

Τους νεκρούς και τις θυσίες της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας τίμησε με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία εργαζομένων, νεολαιίστικοι και λαϊκοί φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι, νεολαίοι, λαϊκοί άνθρωποι από κάθε γωνιά της πόλης βρέθηκαν μπροστά από το κτίριο του ΕΚ, που υπό τους ήχους τραγουδιών όπως το «1η Μαΐου» έδωσαν υπόσχεση πως οι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού θα δικαιωθούν. Σε συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, διατράνωσαν επίσης ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν  να μετριούνται σαν κόστος.

Έστειλαν ταυτόχρονα μήνυμα ότι οι εργατοϋπάλληλοι, η νεολαία, κάθε λαϊκός άνθρωπος δεν μπορεί να περιμένει σωτήρες, αντιθέτως με την πάλη τους μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα, να φέρουν τα πάνω κάτω.

Στην κεντρική απεργιακή ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα: «Το δίλημμα που τίθεται σήμερα  είναι αμείλικτο. Ή θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλου του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας»,  «Η πολιτική που υπηρετεί τον σιδερένιο νόμο των κερδών του κεφαλαίου είναι η αιτία για όλα μας τα προβλήματα και δεν διορθώνεται ούτε εξανθρωπίζεται, μόνο ανατρέπεται με τον αγώνα των πολλών, των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν συνεχώς μεγαλύτερα και πιο οξυμένα προβλήματα». Κάλεσε σε πάλη για κάθε πρόβλημα που βιώνει καθημερινά η εργατική – λαϊκή οικογένεια και απηύθυνε ταυτόχρονα διεθνιστικό χαιρετισμό στους αγώνες των εργαζομένων σε όλη τη Γη.

Η ομιλία του στάθηκε επίσης στην κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, καλώντας και σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Επιτροπής Μεταναστών και των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας στη Μανωλάδα (σήμερα 7 μ.μ.), τονίζοντας ότι οι τραμπουκισμοί που επιχειρήθηκαν για τη διοργάνωσή της δεν θα περάσουν.

«Αυτοί που πλουτίζουν από τη δυστυχία και τη βαριά εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της οργής θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει», είπε.

Στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Νίκος Κουφαλάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων – Ντελιβεράδων Αχαΐας, που αναφέρθηκε και στον αγώνα των εργαζομένων στη «WOLT», ο Γιάννης Μαγγανάς, Α’ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΠ, ο Μιχάλης Στελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» και ο Φώτης Κομπλίτσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αχαΐας.

Ακολούθησε μαχητική πορεία εργαζομένων και λαού στους δρόμους της πόλης, όπου στην κεφαλή ήταν το πανό του ΕΚΠ, έχοντας κεντρικό σύνθημα «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν». Από χιλιάδες ακούστηκαν επίσης τα συνθήματα «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά», αλλά και «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική».

Νωρίτερα, στεφάνια κατατέθηκαν από αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και της Δημοτικής Αρχής της πόλης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, τιμώντας τη θυσία όλων των νεκρών της εργατικής τάξης.

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν