ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Με ευθύνη τη πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργεί η Τοπική Διοικητική Επιτροπή ΕΦΚΑ «Αγίου Αλεξίου» στην Πάτρα.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καταγγέλλει προς τους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας το γεγονός ότι από το Νοέμβρη του 2022 δεν συνεδριάζει η Τοπική Διοικητική Επιτροπή ΕΦΚΑ της διεύθυνσης Αχαΐας (ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου) με αποτέλεσμα να μην εκδικάζονται οι ενστάσεις εργαζομένων που αφορούν ποσοστά αναπηρίας, εργατικά ατυχήματα, πληρωμές επιδομάτων ασθένειας και πολλά άλλα.

Για το συγκεκριμένο γεγονός, την αποκλειστική ευθύνη έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που από το Νοέμβρη, και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της Διοίκησης του ΕΚΠ, εμμένει να τοποθετεί στη συγκεκριμένη Επιτροπή του ΕΦΚΑ ως «εκπρόσωπο των εργαζομένων» την πρώην πρόεδρο του ΕΚΠ, σημερινή πρόεδρο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Δυτικής Ελλάδας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, η οποία δεν πληρεί καμία προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε τέτοιες Επιτροπές.

Ακόμη και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας λέγοντας πως με τη συγκεκριμένη απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η σημερινή σύνθεση της Διοικητικής Επιτροπής δεν είναι νόμιμη και άρα δεν μπορεί να συνεδριάσει.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι η ιδιότητα του εκπροσώπου των ασφαλισμένων και των εργοδοτών που συμμετέχουν στις Τ.Δ.Ε του ΕΦΚΑ χάνεται από την ημέρα υποβολής της αίτησης τους για συνταξιοδότηση για τον λόγο ότι την ημέρα εκείνη διακόπτεται ο ασφαλιστικός δεσμός τους και παύει η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τον απασχολούμενο συνταξιούχο. Επίσης, αναφέρεται στη διάταξη ότι πρέπει να ελέγχεται εάν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων που συμμετέχουν στις ΤΔΕ είναι ενεργά μέλη των οργανώσεων στις οποίες ανήκουν και συντρέχει ενεργή σχέση εξηρτημένης εργασίας. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν ζητήσει μάλιστα δύο φορές την αντικατάσταση της συγκεκριμένης με βάση και τις αποφάσεις της Διοίκησης του ΕΚΠ.

Δεν τους έφτασε που με δική τους ευθύνη πριν μερικά χρόνια, και βάζοντας ξανά την ίδια ως «εκπρόσωπο των εργαζομένων» στην αντίστοιχη Επιτροπή του ΙΚΑ στη Γούναρη, ακυρώθηκαν ως παράνομες δεκάδες Επιτροπές και έμειναν στον αέρα εκατοντάδες υποθέσεις και ενστάσεις εργαζομένων, συνεχίζουν να πράττουν τα ίδια. ΆΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ; 

Δεν μας κάνει εντύπωση η απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα που δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, και απλά κάνουν το χατίρι σε τοπικά στελέχη τους και την ίδια την πρόεδρο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να λειτουργήσει η ΤΔΕ στο ΕΦΚΑ Αγ. Αλεξίου όπως ακριβώς λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια και πριν το Νοέμβρη του 2022 με τους εκπροσώπους που είχε ορίσει η Διοίκηση του ΕΚ Πάτρας, όπως άλλωστε γίνεται πάντα.

Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν την ευθύνη και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί η συγκεκριμένη επιτροπή, ώστε να εκδικαστούν οι υποθέσεις των εργαζομένων για να μπορούν να πληρωθούν για ασθένειες, επιδόματα, συντάξεις και άλλα που τόσο έχουν ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πάτρας να καταγγείλουν τέτοιες ενέργειες και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτά. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν