Η Εργατική Πρωτομαγιά δείχνει τον δρόμο για το σήμερα και το αύριο των εργατικών – λαϊκών αγώνων

Με το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς «Ελπίδα η πάλη των λαών» και τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ «…Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» να δεσπόζουν στα πανό των εργατικών συνδικάτων και σωματείων, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Με το σύνθημα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς «Ελπίδα η πάλη των λαών» και τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ «…Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε» να δεσπόζουν στα πανό των εργατικών συνδικάτων και σωματείων, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου για την Εργατική Πρωτομαγιά. 

Το κλίμα ήταν αγωνιστικό, ενθαρρυντικό και τον τόνο έδιναν οι απεργοί. Η συγκέντρωση ήταν πολύ μαζική.

Τα καράβια έδεσαν στο λιμάνι, ο δρόμος μπροστά από το ΕΚΠ γέμισε με τα πανό των συνδικάτων. Μαζί τους  φοιτητές, συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα, γυναίκες λαϊκών οικογενειών.   

Από τα μεγάφωνα, λαϊκά τραγούδια έδιναν τον τόνο στη συγκέντρωση: «Εργατιά προχώρα, δίπλα σου και μεις», λένε οι στίχοι που δένουν  με το  «Στη δουλειά και τον αγώνα» και την «1η του Μάη» που τους εργάτες ξεσηκώνουν.

Στη συγκέντρωση έφτασαν με κόρνες και συνθήματα, από την προσυγκέντρωσή τους, οι εργαζόμενοι διανομείς – ντελιβεράδες μετά από κάλεσμα του σωματείου τους και εν μέσω  χειροκροτημάτω

Τη συγκέντρωση άνοιξε η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ Γιώτα Παναγοπούλου, που αναφέρθηκε στην ιστορία και το νόημα της ημέρας.

Αγωνιστικό χαιρετισμό, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της COSCO, τονίζοντας ότι δείχνουν τον δρόμο για νικηφόρους αγώνες για την εργατική τάξη, έστειλε εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» ο Νίκος Κουφαλάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων – Ντελιβεράδων Ν. Αχαΐας.  

Στα προβλήματα των εργαζομένων ενόψει και της νέας τουριστικής σεζόν αναφέρθηκε η Βανέσα Αλίχου, πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων Αχαΐας.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ο  πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας, έστειλε αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργάτες της COSCO και κάλεσε σε συνέχεια της πάλης και του αγώνα. Αναφέρθηκε στην ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους νεκρούς της εργατικής τάξης και άλλους αγωνιστές, στους 200 της Καισαριανής, σημειώνοντας ότι δείχνουν τον δρόμο για το σήμερα και το αύριο των εργατικών – λαϊκών αγώνων.

Καταδίκασε  τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, πρόβαλε τις σημερινές αναγκαίες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και την ανάγκη του κινήματος που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη.

Στη συνέχεια, με το πανό του ΕΚΠ στην κεφαλή, όπως και το στεφάνι προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία με κατεύθυνση στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών. Μπροστά συνδικαλιστές του ΕΚΠ και σωματείων, πολυμελής αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής.

Τα συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» δονούν την Πάτρα, στη μεγάλη και μαζική απεργιακή πορεία. Το μήνυμα είναι σαφές «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» μαζί με αρκετά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα όπως και το σύνθημα «Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά, τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά».

Η μεγάλη πορεία του ΕΚΠ των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας κατέληξε στα Υψηλά Αλώνια, που γέμισαν από κόσμο, τους εργαζόμενους, τους νεολαίους, τον απλό λαϊκό κόσμο της πόλης. 

Στο μνημείο των απαγχωνισθέντων αγωνιστών της περιόδου της γερμανικής κατοχής κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους του ΕΚΠ  από τον πρόεδρο Δ. Μαρμούτα και λουλούδια εκ μέρους του Δήμου Πατρέων από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Μελά.  

Ακολούθησε  μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων,  τη συμμετοχή της χορωδίας «ΑΝΤΗΧΩ» και του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη», που δέχθηκαν τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού.

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν