Συγκέντρωση 8 Μάρτη

Συγκέντρωση και μαχητική πορεία οργάνωσαν ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 8 Μάρτη ώστε να γιορταστεί αγωνιστικά και στην Πάτρα, η Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Το νόημα της 8ης Μάρτη, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα, για την οργάνωση και πάλη των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας.

Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενες, πολλές μαζί με τα παιδιά τους, άνεργες, συνταξιούχες, φοιτήτριες, νοικοκυρές, αλλά και πλήθος συνδικαλιστών και εργαζομένων από πολλούς χώρους δουλειάς της πόλης.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αναστασία Αγγελοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας η οποία ανέφερε τη συνολική δράση του Συλλόγου δίπλα και μαζί με το ΕΚΠ και τα εργατικά συνδικάτα και επεσήμανε πως «η αγανάκτηση που υπάρχει μπορεί τώρα να γίνει οργανωμένος αγώνας. Συνεχίζουμε! Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης».

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν η Χριστίνα Παναγιογιανοπούλου, μέλος του ΔΣ του ΕΚΠ και πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαίας και η Χριστιάνα Σπήλιου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών και του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλολογίας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με πικέτες, ντουντούκες και πανό, όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», αλλά και «8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα».

Από τη συγκέντρωση στάλθηκε μήνυμα καταδίκης του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ως το πρώτο τυπικό πολεμικό επεισόδιο των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία της αγωνιστικής Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη, ενώ τη δική του ξεχωριστή παρουσία είχε ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων με το χορευτικό του τμήμα να παρουσιάζει χορούς με τα τραγούδια «Τιμημένος εργάτης», «Κόκκινη κλωστή» και «Ποιος τη ζωή μου».

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν