ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Την Κυριακή 27 Νοέμβρη, για ακόμα μια φορά, μετά από απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να λείπουν πάλι από τις οικογένειές τους. Οι κωμικοτραγικές απανωτές εναλλαγές αποφάσεων της κυβέρνησης που λήφθηκαν με βάση “τα γούστα” των εργοδοτών, μόνο οργή προκάλεσαν στους εμποροϋπάλληλους. Ήταν ένας ακόμα λόγος που εργαζόμενοι στο εμπόριο αποφάσισαν να καταδικάσουν κυβέρνηση και εργοδοσία στις 9 Νοέμβρη και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πάτρας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αρχικά αποφάσισε στα μουλωχτά το άνοιγμα των καταστημάτων στις 6 Νοεμβρίου με άθλια τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης(!) για τον «Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης»(!!!). Μετά το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να μεταφέρει το άνοιγμα την Κυριακή 13 Νοέμβρη λόγω κακοκαιρίας και στη συνέχεια με νέα τροπολογία κατέληξαν στην Κυριακή 27 Νοέμβρη. 

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι 25 Νοέμβρη είναι η γνωστή BLACKFRIDAY. Έτσι οι μεγαλέμποροι εξασφάλισαν ένα τριήμερο όνειρο γι’ αυτούς, μιας και θα ξεστοκάρουν και θα εκτοξεύσουν τους τζίρους τους, και ένα τριήμερο κόλαση για τους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους που ήδη λιώνουν μέσα σε καταστήματα και αποθήκες από τις ατελείωτες υπερωρίες. 

Αυτή η Κυριακή είναι συνέχεια των εξαντλητικών ωραρίων της Black Friday και προπομπός της εξάντλησης που πρόκειται να τραβήξουν οι εμποροϋπάλληλοι με το εορταστικό ωράριο, τις απογραφές και τις εκπτώσεις στις αρχές Γενάρη.

Οι ένοχοι αυτής της εφιαλτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για τους εμποροϋπάλληλους είναι συγκεκριμένοι. Από το 2013 μέχρι σήμερα όποιος κι να κυβέρνησε, έβαλε την δική του σφραγίδα στο τσάκισμα της Κυριακάτικης Αργίας! Με δεκάδες νόμους έδωσαν το ελεύθερο στην εργοδοσία να κάνει ακορντεόν τον εργάσιμο χρόνο κατά πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της.

Όλοι τους ευθύνονται για τη βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Για το γεγονός ότι τους έχουν στερήσει κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου, ξεκούρασης, ότι οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι εδώ και μια 10ετια.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη έδειξε το δρόμο! Οι εκατοντάδες εμποροϋπάλληλοι που δώσανε το παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας σπάζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία αποτελεί γροθιά στο στομάχι κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Γι αυτό συνεχίζουμε, δυναμώνοντας τους αγώνες παντού, για να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο εμπόριο. 

Με την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας! Μόνο μέσα από τις διεκδικήσεις μας έχουμε κατακτήσεις. Αυτό δείχνει η πείρα σε δεκάδες χώρους δουλειάς. 

Καλούμε όλους τους εμποροϋπαλλήλους να απευθύνονται στα σωματεία τους και στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Μόνο έτσι μπορούμε να παρεμβαίνουμε άμεσα. 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους  και τους μικρέμπορους. Η κατάργηση της έχει ήδη προχωρήσει και σε μια σειρά άλλους κλάδους.  Για αυτό είναι ανάγκη να εκφραστεί  από κάθε εργαζόμενο και εργατικό σωματείο η εναντίωση στο τσάκισμα της Κυριακής αργίας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

• Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

• Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

• Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τρόφιμα.

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν