Η συγκλονιστική Απεργία της 9ης Νοέμβρη δείχνει το δρόμο!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

Όλοι στον αγώνα!

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας χαιρετίζει τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση δεκάδων συνδικάτων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Πάτρα. Η συγκλονιστική συμμετοχή των εργαζομένων με πάνω από 70 αποφάσεις σωματείων δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση, στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για φτηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα για το λαό μας.

Χαιρετίζουμε όλους τους άλλους μαζικούς φορείς, τους φορείς και τους Συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών της πόλης μας, των αγροτών που μαζικά διαδήλωσαν μαζί με χιλιάδες εργαζομένους και ένωσαν τις γροθιές τους ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα που τους φέρνει στο χείλος της καταστροφής. 

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους ανθρώπους, τους φοιτητές και μαθητές, τα παιδιά και εγγόνια μας που έστειλαν μήνυμα ελπίδας και αγώνα, που βρέθηκαν δίπλα στους απεργούς γονείς τους, δίπλα στους απεργούς εκπαιδευτικούς και καθηγητές τους. Χαιρετίζουμε τους πάνω από 20 Φοιτητικούς Συλλόγους της Πάτρας που με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων πήραν τη θέση τους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση δίπλα στα συνδικάτα και τους χιλιάδες απεργούς.

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους μας που έκαναν για πρώτη φορά το βήμα και απέργησαν, που με περηφάνια δήλωσαν απεργοί και κατέβηκαν με τα συνδικάτα τους στους δρόμους. Όλους αυτούς που έκαναν στην άκρη την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας, των αφεντικών τους, που συμμετείχαν σε δεκάδες απεργιακές επιτροπές και απεργιακές φρουρές που συγκρότησαν τα σωματεία σε δεκάδες χώρους δουλειάς, εργοστάσια και εργοτάξια. Τους καλούμε να συνεχίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό, να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα, να πάρουν ενεργά τη θέση τους μαζί με δεκάδες πρωτοπόρους συνδικαλιστές στον αγώνα και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. 

Είναι ελπιδοφόρο στην Πάτρα η καθολική συμμετοχή των βιομηχανικών εργατών από δεκάδες εργοστάσια στους κλάδους του Μετάλλου, των Τροφίμων – Ποτών, του Τύπου – Χάρτου, αλλά και άλλα όπως στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που οι μηχανές δεν πήραν μπροστά και έμειναν κλειστά. Η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στο λιμάνι, των οικοδόμων στα εργοτάξια και τις οικοδομές.

Στην Απεργία της 9ης Νοέμβρη η οργή και η αγανάκτηση που όλος ο λαός νιώθει έγινε δυναμική, μαζική συμμετοχή στον αγώνα, συμμετοχή στην απεργία. Οι εικόνες με το εργατικό ποτάμι να κατακλύζει τους μεγάλους δρόμους της Πάτρας δε μπορεί να κρυφτεί. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος και εργοδοσία ότι δε θα πεινάσουν, δε θα κρυώσουν, δε θα μπουν στο στόχαστρο οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες για τα κέρδη των λίγων.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ να αυξηθούν οι μισθοί μας, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι στο ρεύμα και στα καύσιμα, να υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

Η απεργία ήταν και είναι ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Μήνυμα ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Τώρα είναι ανάγκη ο εργαζόμενος λαός να βγει πρωταγωνιστής στο προσκήνιο για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να μην περιμένει κανένα «σωτήρα» ή κυβερνητικές εναλλαγές που θα μπορούσαν δήθεν να λύσουν τα προβλήματά του.

Συνεχίζουμε! Δεν αφήνουμε ούτε στιγμή να πάει χαμένηΑπό τώρα οργανώνουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας, δυναμώνουμε τη μάχη μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο, επιχείρηση και εργοτάξιο κόντρα σε απληρωσιές, απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασία της ζωής των εργατών. Συνεχίζουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα φτηνά για το λαό. 

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός στη δράση μας ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο φετινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες. Κλιμακώνεται ο πόλεμος ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, δυναμώνουν οι εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ – Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, μεγαλώνει η απαράδεκτη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, η αποστολή όπλων στην Ουκρανία και στρατευμάτων σε άλλες χώρες, όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο με δεκάδες Βάσεις να παίζουν ενεργό ρόλο στα σχέδια ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ. Αναβαθμίζονται συνεχώς οι Βάσεις της Ανδραβίδας και του Αράξου στη γειτονιά μας, εξοπλίζονται με νέα όπλα, φιλοξενούν καθημερινά Νατοϊκές δυνάμεις, όπως πρόσφατα με εκατοντάδες Νατοϊκούς της Δύναμης Τεχνικής Υποστήριξης Πυρηνικών Όπλων.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για :

• Άμεση Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. 

• Να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε «ορμητήρια πολέμου» και άρα πιθανούς στόχους σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου. 

• Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις . Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

• Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.

Ο Πατραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία να στείλουν ξανά μήνυμα ότι το λόγο τον έχουμε εμείς και ότι ο λαός μας δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη. 

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας την Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022 και ώρα 5:30μμ στο ΕΚΠ, πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μαζί με συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς θα καταθέσει στεφάνια στο χώρο του Παραρτήματος και στο κτήριο της πρώην Ασφάλειας Πατρών ,την Πέμπτη 17 Νοέμβρη και ώρα 10:00πμ (προσυγκέντρωση στο ΕΚΠ). 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν