ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Με μαχητικό συλλαλητήριο απαίτησαν απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ένα σαφές μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της ελληνικής εμπλοκής έστειλαν εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες και νεολαία της Πάτρας, με το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν απόψε. 

Απαίτησαν άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν οι ευρωαντλαντικές βάσεις και υποδομές στη χώρα, να μην υπάρξει καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις Αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις, να μη σταλεί πολεμικό υλικό στην Ουκρανία και να μην βγει κανένας Έλληνας φαντάρος ή αξιωματικός εκτός συνόρων.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Ειρήνης, έδωσαν μαχητικό «παρών», διεκδικώντας, ταυτόχρονα, να μην επικυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαλέξουν κανένα στρατόπεδο ληστή ιμπεριαλιστή, είτε πρόκειται για τους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία, είτε για τη Ρωσία από την άλλη.

«Αλληλεγγύη το όπλο των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξαν, εκφράζοντας γνήσια αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας: «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με τον λαό το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που “βρωμάνε μπαρούτι”, απαιτείται ετοιμότητα κι επαγρύπνηση». Τόνισε την ανάγκη «να δυναμώσει ακόμη πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά» και καταδίκασε την αντικομουνιστική ρητορική των Πούτιν, Ζελένσκι και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς ο Άραξος προετοιμάστηκε να υποδεχθεί πυρηνικά τα προηγούμενα χρόνια, η Ανδραβίδα συμμετέχει ενεργά σε σειρά ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και στο Άκτιο εδρεύουν τα ιπτάμενα, κατασκοπευτικά Άβακς που συμμετείχαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία κα.

«Ο πόλεμος που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός και προκαλούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες για το μοίρασμα των αγορών, εδαφών και πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι πόλεμος άδικος, βάρβαρος με θύματα λαούς και στους νικητές και στους ηττημένους», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Δίκαιος είναι ο αγώνας των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εισβολής, κατά της συμμετοχής των παιδιών του λαού σε τέτοιους πολέμους».

Δήλωσε ότι «δίκαιος είναι ο αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών», προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο δρόμος για να μπει τέλος στους πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στη βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών. Αυτός, που έχει προοπτική για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη ασφάλεια και αδερφοσύνη, όπως έζησαν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας για δεκαετίες όταν οι ίδιοι βρίσκονταν στο τιμόνι της εξουσίας και είχαν στα χέρια τους τον πλούτο που παρήγαγαν. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων στρατιωτικών Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος ε/α, καλώντας σε πάλη για απεμπλοκή της χώρας και του λαού από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής Αρχής Πάτρας με επικεφαλής το Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, συνδικαλιστές εργατικών σωματείων, καθώς και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ)

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν