Μαχητική κινητοποίηση για να παραμείνουν στη δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των Νοσοκομείων και του Πανεπιστημίου

Έχοντας πολλοί μαζί τους τα παιδιά τους, κρατώντας σκούπες, φαράσια και άλλα εργαλεία της δουλειάς τους, φορώντας μπλούζες με συνθήματα, κρατώντας πανό και σημαίες, συμβασιούχοι εργαζόμενοι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και το Πανεπιστήμιο, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, προχώρησαν σε συγκέντρωση και μαχητικό συλλαλητήριο στην πόλη, διεκδικώντας την παραμονή στην εργασία τους.

Για ακόμα μία φορά, διατράνωσαν τη θέλησή τους να μην παραχωρηθούν οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν σε ιδιωτικές εταιρίες – εργολάβους. Απαίτησαν τη μονιμοποίησή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των κενών που σήμερα υπάρχουν σε όλες τις παραπάνω δομές.

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, έξω οι εργολάβοι απ’ τα νοσοκομεία», και «δώστε λεφτά για την παιδεία όχι για εργολάβους και ιδιωτικά συνεργεία», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν.

«Το νοσοκομείο για πολλά χρόνια, από 10 έως 20, στηρίζεται σε εμάς, ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, που το έχουμε κρατήσει όρθιο», τόνισε, μεταξύ άλλων η Γαλάτεια Πουλιάση, πρόεδρος των καθαριστριών του ΓΝ «Άγιος Ανδρέας».

Ο Λάμπρος Πολυζώης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΠΓΝΠ του Ρίου, επισήμανε πως «η δυσκολία εκπαίδευσης και ένταξης ανεκπαίδευτου και μη έμπειρου προσωπικού την δεδομένη χρονική στιγμή, θα μειώσει το βέλτιστο επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται».

Στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο θα ξοδέψει 3,5 εκατ. ευρώ για δίχρονη σύμβαση με εργολάβο και 69 εργαζόμενους (από 90 που απασχολούνται σήμερα με 900 χιλ. ευρώ το έτος), στάθηκε η Δέσποινα Καραθανάση, εργαζόμενη στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου η οποία ρώτησε «αλήθεια που θα καταλήξουν τα υπόλοιπα χρήματα; Πάντως όχι σε μας» και κατήγγειλε ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων ανακυκλώνεται η ανεργία.

«Τώρα ξεκινάμε τον αγώνα μας κλιμακώνουμε και συνεχίζουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, που συνέχισαν το καθεστώς ομηρίας τους με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Προανήγγειλε κινητοποιήσεις στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και όπου αλλού χρειαστεί, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, τονίζοντας ότι το Εργατικό Κέντρο θα είναι πάντα δίπλα τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με απόφασή του το ΔΣ του ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» προκήρυξε διαγωνισμό ενός μήνα (από την 1η Απρίλη), για την παραχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβο με ύψος 33.000 ευρώ.

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν