Το Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή του δώρου από τους εργοδότες αλλά και την απαράδεκτη και παράνομη προσπάθεια από τα αφεντικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν το δώρο που τους καταβάλλεται. 

Κανένας εργαζόμενος να μην ανεχτεί από τους εργοδότες ότι:

  • «εδώ δεν δίνουμε Δώρα». Το Δώρο δεν είναι οικειοθελής παραχώρηση, είναι υποχρέωση του κάθε εργοδότη.
  • «δεν ήταν στη συμφωνία μας και πρέπει να μου το επιστρέψεις». Είναι άκυρη η οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να επικαλείται για παραίτηση από την αξίωση καταβολής του.

Ενημερώνουμε κάθε εργαζόμενο ότι το δώρο είναι κομμάτι του μισθού μας και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, δεν μας δίνεται από την καλή τους την καρδιά ούτε από την ευσπλαχνίας τους και η καταβολή του δεν πρέπει να είναι στην κρίση κανενός αφεντικού και καμίας κυβέρνησης.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων. Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται το αργότερο μέχρι 21 Δεκεμβρίου του έτους και υπόκειται σε κρατήσεις. Απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος κάθε μορφής.

Συμφωνία (γραπτή ή σιωπηρή) για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη. Συνεπώς δεν υποχρεούται κανείς να επιστρέψει τα χρήματα που καταβλήθηκαν για Δώρο Χριστουγέννων.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει ο ίδιος ή μέσω του σωματείου του στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά και διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα για την άσκηση δίωξης κατά του εργοδότη με αυτόφωρη διαδικασία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων ή τους το ζητάνε πίσω οι εργοδότες, να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα σωματεία τους και με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 2610226300, 6980303333 και 6937896770

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν