Κάλεσμα σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους εργαζόμενους και τον λαό

Την αποφασιστικότητά τους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.) το Εργατικό Κέντρο (έξω από τα γραφεία του), αλλά και να κλιμακώσουν την πάλη τους στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας με μεγάλη απεργιακή απάντηση τον Οκτώβρη, διατράνωσαν συνδικάτα και φορείς της Πάτρας, στη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΕΚ.

Το «παρών» έδωσαν κλαδικά συνδικάτα, σωματεία από χώρους δουλειάς, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, καθώς και αντιπροσωπεία της αγωνιστικής δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Αναφερόμενος στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΠ, Σωτήρης Παρίσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εισηγητική ομιλία του, την ανάγκη να προετοιμαστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η κινητοποίηση στις 20 του μήνα, παίρνοντας μαζικά, μαχητικά χαρακτηριστικά ως πρώτη απάντηση στις εξαγγελίες τις κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και όσα ετοιμάζονται για τους επόμενους μήνες.

Κάλεσε παράλληλα τα συνδικάτα, εκτός από τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου, να αναπτύξουν το καθένα στον κλάδο και χώρου δουλειάς του ένα πλούσιο, πολύμορφο πρόγραμμα δράσης, να φτάσει το κάλεσμα και οι διεκδικήσεις τους, σε κάθε εργαζόμενο.

«Να μην μείνει γιαπί, υπηρεσία, εργοστάσιο, γειτονιά που δεν θα φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικάτων, το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, ότι η ζωή μας δεν χωράει σε voucher και pass, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ζούμε με το «δελτίο» και επιδόματα. Ότι θα δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και ρεύμα- καύσιμο φτηνό για τον λαό», είπε.

Επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαμένος χρόνος, αναφέρθηκε και στους νικηφόρους αγώνες που έχουν δώσει εργαζόμενοι σε σειρά χώρους δουλειάς και τις επιτυχίες που είχαν (π.χ. οικοδόμοι, COSCO, e-food), προσθέτοντας: «Δεν δέχθηκαν να κάτσουν στα ”αυγά” τους, δεν περίμεναν να τους λύσει κάποιος ”σωτήρας” τα προβλήματα. Δεν έσκυψαν το κεφάλι στο τί είναι νόμιμο και τί όχι, αλλά με την δράση τους έκαναν κουρελόχαρτο αντεργατικούς νόμους και σχεδιασμούς όπως για το σάρωμα συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Κάλεσε στην ανάπτυξη τέτοιων αγωνιστικών δράσεων και στην πόλη, με το επόμενο διάστημα, ενώ το λόγο πήραν εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων. Απασχόλησε η κατάσταση με τις αυξήσεις στο ρεύμα, όπου οικογένειες όπως τονίστηκε αναγκάζονται ακόμη και να περικόπτουν τα τρόφιμα για να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ εκφράστηκε από εκπροσώπους Φοιτητικών Συλλόγων η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη, μεταξύ άλλων, για τα ζητήματα της στέγασής τους.

Στο χαιρετισμό του τέλος, ο Δήμαρχος Πάτρας, Κώστα Πελετίδης, εκφράζοντας και τη συμπόρευση της δημοτικής Αρχής στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου, τόνισε πως ό,τι συμβαίνει σήμερα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο απ’ την πλευρά των εργαζομένων και του λαού, επισημαίνοντας πως δεν αρκεί η περιγραφή των προβλημάτων αλλά ο αγώνας για την επίλυσή τους στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων.

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν