Καμία απόλυση στην καθαριότητα σε Νοσοκομεία και Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας είναι στο πλευρό όλων των συναδέλφων μας στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών και των Νοσοκομείων της Πάτρας που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. 

Οι συνάδελφοί μας δίνουν εδώ και χρόνια ένα δίκαιο αγώνα για να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για να μην υπάρχουν εταιρίες και εργολάβοι μέσα στις σχολές και στα νοσοκομεία, για να μη ζουν κάθε τρεις και λίγο με το φόβο της απόλυσης, για να μπει τέλος στην ομηρία στην οποία τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Σήμερα στην πόλη μας απειλούνται με απόλυση πάνω από 150 καθαρίστριες στα Νοσοκομεία της Πάτρας καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος Μάρτη και 90 καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάη. 

Είναι όλοι αυτοί οι συνάδελφοί μας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των εργαζομένων, των ασθενών, των φοιτητών και όλου του λαού από την πανδημία, δουλεύοντας ταυτόχρονα με σοβαρές ελλείψεις και κενά σε προσωπικό. 

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου προχωρά,  έχοντας πάρει “πάσα” από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διατήρησαν στο ακέραιο τους νόμους και το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στην απόλυσή τους και μεταφορά όλων αυτών των κρίσιμων υπηρεσιών σε εργολάβους και μεγαλοεπιχειρήσεις και μάλιστα τη στιγμή που είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα σε σχολεία, σχολές και νοσοκομεία. Η εμπειρία δείχνει ότι εργολάβοι στην καθαριότητα σημαίνει περαιτέρω απολύσεις, απληρωσιά, ωράρια λάστιχο, εντατικοποίηση, κλεμμένα ένσημα ΒΑΕ και τριετίες, χειρότεροι όροι δουλειάς, ελλιπή καθαριότητα των κρίσιμων υπηρεσιών. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Καμία απόλυση συναδέλφου μας. 
  • Καμία σκέψη να μπουν εργολάβοι στην καθαριότητα Νοσοκομείων και Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες.
  • Να γίνουν με ευθύνη της κυβέρνησης επιπλέον προσλήψεις ώστε να καλυφτούν τα κενά σε όλες αυτές τις κρίσιμες υπηρεσίες και δομές. 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας έχει προχωρήσει σε συσκέψεις με τους συναδέλφους στην καθαριότητα και τα σωματεία τους στο Πανεπιστήμιο και τα Νοσοκομεία.

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

1) 04/03/2022 στις 12:00πμ, παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ

2) 09/03/2022 στις 12:00πμ, Συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο με σωματεία των καθαριστριών.

3)11/03/2022 στις 11:00πμ., Παράσταση διαμαρτυρίας στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

4) 15/03/2022 στις 18:30 μμ, παν-πατραϊκό συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλη μας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας στην καθαριότητα. Όλοι μαζί θα νικήσουμε! Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, με το συλλογικό και συντονισμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν