Ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της δουλειάς και της υγείας

Δημήτρης Μαρμούτας

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας μιλώντας στο μεγάλο συλλαλητήριο, τόνισε:

«Σήμερα, συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας.
Σήμερα, με τη μαζική και μαχητική μας κινητοποίηση απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην περιοχή μας, μέτρα προστασίας από την πανδημία. Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, όταν σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να αντιμετωπίζονται τέτοιες ασθένειες.

Σήμερα, δίνουμε όλοι μια πρώτη απάντηση στην ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο που κάνουν το λαό μας να στενάζει. Γιατί δεν ανεχόμαστε το 2022, να υπάρχουν νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα και τα παιδιά τους να διαβάζουν με το κερί, που δεν έχουν θέρμανση, που λόγω της ακρίβειας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε βασικές τους ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η ένδυση, η θέρμανση. Γιατί το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, για να ζεστάνουμε τις οικογένειές μας έχει γίνει είδος πολυτελείας. Γιατί η βενζίνη, που χρειαζόμαστε να βάλουμε στα αυτοκίνητα μας, κατά τους κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους, είναι απόδειξη πλουτισμού και προνόμιο μόνο για όσους έχουν γεμάτες τις τσέπες τους.

Σήμερα, με τον αγώνα μας δίνουμε απάντηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης γιατί δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, να χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργείται με αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.

Δεν ανεχόμαστε οι υπουργοί να αποφασίζουν με άθλιους νόμους τον κατώτατο μισθό ανάλογα με το πώς διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μερική απασχόληση, τα ωράρια λάστιχο, την απλήρωτη εργασία και τις απολύσεις.

Είναι πρόκληση για την εργατική τάξη και δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία στο πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας και το πώς θα παλέψουμε για τα δικαιώματα μας  

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Σήμερα είμαστε εδώ και για έναν επιπλέον λόγο. Για να πούμε δυνατά ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην γειτονιά μας – ΟΧΙ στην συμμετοχή και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν αλλά και σε οποιονδήποτε πόλεμο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών .

Σήμερα, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος ο εφησυχασμός που σπέρνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ότι η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας προσφέρει τάχα «σιγουριά» στον λαό και «συλλογική ασφάλεια», στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δείχνουν ότι τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται.

Τα κοράκια του πολέμου, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσία, βγάζουν τα κανόνια τους σε πρώτο πλάνο για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, για να έχουν τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά της «πίτας».

Αυτό που χτες παρουσιαζόταν ως «δύσκολο να συμβεί», σήμερα ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Ήταν θέμα χρόνου, με το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύουν χρόνια τώρα οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, να ανάψει η φωτιά του πολέμου.

Με την επέμβαση στην Ουκρανία, η αστική τάξη της Ρωσίας υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της από τη ΝΑΤΟική περικύκλωση που τα απειλεί. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η Ουκρανία δεν βρίσκεται καθόλου μακριά…

Αυτό το ξέρουν καλά το ΝΑΤΟ, όλες οι κυβερνήσεις, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε στρατιωτικό «κόμβο» απέναντι στη Ρωσία και σε ορμητήριο για ΝΑΤΟικές εφορμήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον επικίνδυνο ΝΑΤΟικό σχεδιασμό δεν είναι μονόπρακτο έργο. Είναι στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης και την υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωατλαντικού «τόξου», μπερδεύοντας τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Για τα συμφέροντά της, η αστική τάξη μετατρέπει τη χώρα σε θύτη και τον ελληνικό λαό σε θύμα των ανταγωνισμών. Και δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να αποτελέσει η Ελλάδα στρατιωτικό στόχο. Είναι και οι συνέπειες που υφίσταται ο λαός από την όξυνση των ανταγωνισμών, που αποτελεί και την αιτία του πολέμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επέμβαση της Ρωσίας, δε διεξάγεται για την ευημερία των λαών. Δεν γίνεται για να έχουν φθηνότερο πετρέλαιο τα λαϊκά νοικοκυριά, να έχουν φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια, τη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πόλεμος γίνεται για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα οι λίγοι, τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, που ελέγχουν τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι έμποροι όπλων, οι μεγάλοι τραπεζίτες.

Κανένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν έφερε φθηνό ρεύμα, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κέρδη για τους λίγους έφερε, αύξηση τιμών, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Καμία επανάπαυση λοιπόν! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την εμπλοκή στα εγκληματικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας!

Να κλείσει τα αυτιά του σε όσους θολώνουν τα νερά για τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους για τις σημερινές εξελίξεις.

Τα διλήμματα που βάζουν οι εκμεταλλευτές μας για να συνταχτούμε πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πόλο, αν δηλαδή θα στηρίζουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όχι μόνο δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την ακρίβεια και την πανδημία, αλλά τα μεγεθύνουν.

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά πάνω από 5 δις ευρώ το χρόνο, όπως έκαναν και οι προηγούμενες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας αλλά αξιοποιούνται για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς.

Οργανώνουμε την πάλη μας και απαιτούμε: ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να φύγουν οι Νατοϊκοί από τη βάση του Αράξου.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Από εδώ σήμερα απευθύνουμε κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες άνεργους, στους αγρότες που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν ένα δίκαιο αγώνα επιβίωσης και επιστρέφουν από τα μπλόκα του αγώνα με το κεφάλι ψηλά.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής μας, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που μας στερούν σήμερα όλα αυτά που έχουμε ανάγκη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το κοινό κάλεσμα αγώνα 5 εργατικών κέντρων της περιοχής μας συζητήθηκε σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και χωριά. 135 σωματεία, σύλλογοι και μαζικοί φορείς δίνουν σήμερα αγωνιστικό μαχητικό παρόν στα συλλαλητήρια σε Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Πάνω από 90 από αυτούς τους φορείς, διαδηλώνουν σήμερα μαζί μας, εδώ στην Πάτρα. Ενώνουμε τις φωνές μας με τα αιτήματά τους και τις διεκδικήσεις τους.

Είναι σήμερα ελπιδοφόρος ο συντονισμός εκατοντάδων σωματείων και φορέων από όλη την περιοχή μας δυναμώνοντας τον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Τις προηγούμενες μέρες δεκάδες συνδικάτα συνεδρίασαν και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις στηρίζοντας την πρωτοβουλία μας, προχώρησαν σε μαχητικές παρεμβάσεις, πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Εκεί βρίσκεται σήμερα η ελπίδα. Στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία μας, στο συντονισμό της δράσης μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν. Αυτή είναι η δύναμή μας σήμερα!

Δεν χωράνε περιθώρια για αυταπάτες! Χορτάσαμε από λογικές ότι το «καλάθι έχει για όλους μας», από προεκλογικές διακηρύξεις, «σωτήρες» και κυβερνητικές εναλλαγές.

Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα οι εστίες αντίστασης να πολλαπλασιαστούν, να απλωθούν παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη δράση μας με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό. Προετοιμάζουμε το επόμενο βήμα κλιμάκωσης.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της πόλης μας να προχωρήσουν άμεσα σε νέες συνεδριάσεις και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα μας με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις παντού. Η αγανάκτηση που υπάρχει σήμερα μπορεί να γίνει δύναμη ελπίδας και προοπτικής.

ΌΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΛΟΙΠΟΝ!

Το δίκιο είμαι με το μέρος μας! Η ζωή διδάσκει ότι τίποτα δε χαρίζεται, ότι όλα με αγώνες κατακτιόνται. Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε.»

Αρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν